The day(s) after

Rondom de workshops van Tantra-YoY speelt zich veelal een interessant verschijnsel af. Hemel en hel liggen dicht tegen elkaar. De dynamiek van de dualiteit, van fijn en pijn, donker en licht, links en rechts doet zich gelden. Want … herken je niet een beetje van het volgende rondom je laatste workshop?

Vooraf

Vooraf had je grote plannen. Het moest anders in je leven. Of je zocht iets. Je miste iets, je was misschien ook niet helemaal happy. Je was moe, beetje gestrest… uitrusten. Lekker dagje. Mensen opzoeken, verbinding leggen. Een tantraworkshop leek je wel wat. Je was er benieuwd naar. Je vond het wel spannend. Of je verlangde ernaar, omdat je wist hoe het kan zijn…. Vol verwachting klopte je hart. Yes!

Tijdens

Werden je verwachtingen waargemaakt! Langzaam zakte je in een heerlijke rust. Je voelde misschien best (heftige) emoties (weerstand), maar je “wist” dat het goed zat. Je was een stukje thuis gekomen. Rust en ontspanning zakten over je heen. Energie in je lijf! Je kon je hart voelen en dat was best overweldigend. Hoe dan ook een goed gevoel overheerste. Het stroomde in je lijf… Je voelde je lekker, je genoot. Hmmmmm. Gelukzalig zijn.

The day(s) after

Maar dan… die dag dat je thuis kwam, of de dag erna of een paar dagen later. “Iets” overviel je… Het was moeilijk om het goede gevoel vast te houden. Alleen zijn is lastig. Het goede gevoel ontglipte je heel langzaam. Het kan zelf zijn dat het je aangreep. Dat je een beetje verdrietig werd. De aanvankelijke euforie ebde weg en een (diep) gemis kwam er voor in de plaats. Néé, dat wil je niet.


Wat te doen?

Herkenbaar? Hoe komt dat nou? Tja, als we dat precies wisten… We weten uit eigen ervaring dat het er is. Geen pieken, zonder dalen.. En wat te doen? Tja daar is ook geen universeel antwoord op te geven… Onderstaan wel enkele inzichten die in onze situatie hielpen / van toepassing waren. Doe er je voordeel mee.

1. Herken het proces

Dit is de meest simpele. Wij mensen hebben te maken met de dualiteit van het leven. De slinger slingert en vroeg of laat volgt dus pijn na fijn… Boeddha is altijd in het midden, wij nog niet. Geen probleem… als je het weet.

2. Accepteer alles wat er is

Als je gaat vechten tegen is wat natuurlijk is, verlies je altijd. Als je gaat vechten tegen iets dat “is”, maak je geen schijn van kans. Je voelt wat je voelt. Tantra zegt: stop met vechten en accepteer met je hele wezen “dat wat is”. Als je Nee gaat zeggen tegen je Nee, zal die Nee (dat gevoel) alleen maar groeien. Alles waar jij je energie in stopt groeit. Dus neem je stemming / de verandering daarin waar! En laat ze er zijn. Heb geen oordeel over wat je voelt. Heb geen oordeel over jezelf.

3. Begrijp je signalen

Of je nu helemaal in de hemel bent geweest, of tegen iets aan bent gelopen… Je systeem is één en ander aan het verwerken. Alles moet een plekje hebben. In het ideale geval verwerken we alles in het moment, maar tja we zijn (nog) niet verlicht dus herkauwen we wat. En zie dat (zelfs pijn) als iets moois! Als er emoties los kwamen / komen is dat goed. Verdriet is een natuurlijke reactie op alles wat je gemist hebt. Wat in 40 jaar is opgebouwd, is niet in 1 dag weg. En ook je lichaam kan (heftig) reageren op loskomende energie uit aangeraakte blokkades of trauma’s. Begrijp het signaal… Je bent aan het genezen, wat je voelt is vaak deel van je heling.

4. Terugval in je patronen

Zeker als er heel veel weerstand komt, dan is dat een teken dat je mind zich met alle hevigheid verzet tegen dat wat op gang gekomen is. De mind wil niet (gelukkig) ZIJN. Maar bedenk: hoe meer weerstand, hoe groter je groei mogelijkheden zijn. Je mind wil terug, terug naar het bekende (ook als dat pijn was). Je mind slaat daarbij wild om zich heen (slechte workshop, nooit meer).

En ook als het heel mooi was… Je mind houdt niet van in het hier en nu zijn. Je mind is altijd bezig met het verleden en de toekomst. Dus die komt in de comeback. Zo van… nu is het genoeg geweest. Was leuk, maar nu weer even normaal. Tja en normaal is dat radio gekkenwerk weer aan gaat. Het wordt weer drukker en drukker. Je moet weer een heleboel. Je doet het weer eens niet goed…. Anderen doen het niet goed. Het is niet goed… etc etc.

En ook hier kan je naar kijken. Want je ziet, je voelt het gebeuren. Als je het kunt zien heb je een vrije keuze. Als je in je hart kunt blijven en niet gelijk (helemaal) in je hoofd schiet, kun je de patronen ontmaskeren. Hoef je niet meer weg te lopen. Als jij je bewust blijft van jezelf…

5. Happy alleen zijn

Gek genoeg is een deel van de “ellende” te wijten aan het alleen zijn. Of je nu van een workshop, een feestje of een leuke dag op het werk terug komt, alleen zijn is voor de meeste mensen nog niet zo makkelijk. We hebben niet geleerd om te genieten van het alleen zijn. We denken nog dat we anderen nodig hebben. De mind wil alleen gelukkig SAMENzijn. We projecteren alle vreugde op anderen, op samen zijn. Tja, tantra zal je leren dat veel, zo niet alle geluk in jezelf zit. Dat je daar anderen helemaal niet voor nodig hebt. Anderen kunnen dat wat in jou zit misschien gemakkelijk aanraken, maar het blijft van jou! Dus als jij je dat meer en meer gaat beseffen, kan je meer en meer happy alleen zijn. De overgang wordt dan minder groot. Happy samen, happy alleen.

6. Groei in liefde en bewustzijn

En wees aardig voor jezelf. Maak van je persoonlijke ontwikkeling geen wedstrijd, neem het niet te serieus. Liefde en bewustzijn is iets dat groeit op het tantrapad. Relax. Je zult merken dat je elke keer weer als vanzelf meer en langer in je (harts)gevoel kunt blijven. Dat tantra steeds meer een onderdeel wordt van je leven. Samen, alleen. Dat je steeds bewuster wordt. Dat de geur van liefde steeds meer mee komt in alles wat je doet. Dat je liefde bent.

The day(s) after


Heel praktisch

Adem, blijf rustig, relax
Accepteer waar je bent
Relativeer, alles gaat voorbij
Ga naar binnen; zoek je hart weer op
Focus op je beter voelen / fijne gedachten
“Weet” wat je te doen staat, vertrouw op jezelf
Neem kleine stapjes
Deel je gevoelens met andere(n) deelnemers
Zoek steun bij je trainer/coach
Ga op herhaling


ttttThis post has already been read 522 times!

Artikel: The day(s) after

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *