Zijn met Hart en Ziel: samenvatting / recensie

– Wees opgewekt –

– Zorg dat je gelukkig bent –

Osho


Kom tot rust
Ga voor het wezenlijke
Neem “niet doen, maar zijn” als je motto
Wees jezelf, raak niet verdeeld
Leer alleen zijn, geniet van positieve nietsheid
Accepteer jezelf onvoorwaardelijk
Geniet, ontdek de virtuoze cirkel van liefde & bewustzijn
Geef jezelf over, re-member


Dit mooie boek van Osho gaat over ZIJN, met hart en ziel. Over hoe je gelukkig kan zijn. De kern van zijn betoog is m.i. dat jij jezelf moet zijn. Wees jezelf… Dit bestaan had je nodig anders was je er niet geweest. Een geweldige uitspraak. Accepteer jezelf, hou van jezelf en raak niet verdeeld. Ga voor rust en ontspanning, ervaar de vrede van het nietsdoen. En de gelukzaligheid van het alleen-zijn. Maar bedenk: een eenzijdige manier van leven wordt saai. Geniet van de virtuoze cirkel van samen zijn (liefde) en alleen zijn (bewustzijn). Ervaar hoe heerlijk het is om samen te zijn, samen te delen. Maar ervaar ook hoe het is om happy alleen te zijn. Ga voor het wezenlijke in jou. Verspil je energie niet aan al die niet-wezenlijke zaken.

Stop met imiteren, raak in vuur en vlam door je aspiratie, door de vreugde van scheppen, van jouw creatie. Ga voor de liefde, stop liefde in je leven, GO vertical, uit de tijd. Als er geen liefde is, is je leven uitgedroogd, is er geen sappigheid. En als je liefde tekort komt, ga dan bij jezelf te rade. Wat is er mis met je liefde? Is je liefde slechts schijn of is je liefde voorwaardelijk?

Gewaarzijn is de sleutel, conditionering is het slot. Meditatie zal je helpen jezelf terug te vinden. Meer zijn, minder doen. Minder vergelijken, beter luisteren. Het stof van jouw spiegel halen. De waarheid is meestal een leugen die lang gepropageerd is. Leer van alle ervaringen die je opdoet. Waarheid is slechts jouw ervaring. Moraal is slechts een conditionering. Jezelf zijn, re-member.

En geef je maar over. Overgave wil zeggen dat je het valse idee, het idee dat je afgescheiden van het geheel bent, laat vallen. Re-member. Alles is deel van iets dat groter is. Geef je over aan het mysterie van het leven. Was niet bang voor het onbekende, het onkenbare. Take a risk. Uit je hoofd (mind), stap in hier en nu. En wees niet te serieus. Het leven heeft geen betekenis. Wees daar blij om. Dans, zing en geniet. Ontspan jezelf en wees gelukkig.


Quotes uit het boek

Wees jezelf…
Dit bestaan had je nodig anders was je er niet geweest.

Stilte = vrede.

Het leven heeft geen betekenis, geniet van de reis.

Ga voor het wezenlijke.
Stop je strijd over dat wat niet-wezenlijk is.

Geniet van de virtuoze cirkel van samen en alleen-zijn.

Ervaar de positieve kwaliteit van alleen zijn (nietsheid).

Life is a mystery!
Leer! Leren houdt nooit op.
Een intelligent mens leert.

Go vertical!

De mind is niet zo rap.
Je ziet het NU pas als het voorbij is.

Gewaarzijn is de sleutel, conditionering is het slot.
Moraal is slechts een conditionering.

Raak in vuur en vlam door aspiratie,
door de vreugde van scheppen, creatie.

Heb je wel een gehoord dat iemand die kan zien, vraagt of er wel licht bestaat?
Dus wat… als iemand vraagt wat is liefde?
Als iemand vraagt, bestaat God?
Snappie !

Vermijd een eenzijdige manier van leven.
– Samen delen ontbreekt –
– Alleen zijn ontbreekt –

Take a risk.

Creëren in plaats van imiteren.

Luister – in een staat van niet weten.

Laat het verleden los.

Maak anderen geen verwijten. Wees zelf meer alert, meer bewust.

Genieten: de virtuoze cirkel van liefde en bewustzijn

De waarheid is meestal een leugen die lang gepropageerd is.
Waarheid is slechts jouw ervaring.

Geef een respons (uit je hart) i.p.v. reactie (uit je mind).

Stop met vergelijken.

Ga voor het wezenlijke.

Geniet van wat je hebt bereikt. Doe wat je vreugde schenkt.

De mind zoekt altijd tegenpolen.
Als de ene faalt, gaan we naar het andere uiterste.

Neem de kwantumsprong van overgave. Ontspan, re-member.
Wordt weer een deel van het geheel.


Desiderata

In het boek wordt door Osho de Desiderata besproken.
Een soetra opgeschreven door de Amerikaan, dichter Max Ehrmann.

Luister dan naar de wijsheid van de wijzen. Ga kalm voort te midden van het rumoer en de haast en bedenk wat een vrede er kan zijn in stilte. Sta voor zover mogelijk met alle mensen op goede voet, zonder afstand te doen van jezelf. Spreek jouw waarheid rustig en duidelijk uit en luister naar anderen, zelfs naar hen die dom en onwetend zijn; ook zij hebben hun verhaal. Mijd luidruchtige en agressieve mensen, zij zijn een ergernis voor de ziel.

Als je jezelf met anderen vergelijkt, kun je ijdel of verbitterd raken, want er zijn altijd mensen die belangrijker en minder belangrijk zijn dan jij. Geniet van wat je hebt bereikt, evenals van je plannen. Blijf geïnteresseerd in je eigen levensloop, hoe eenvoudig ook. Het is een echt bezit binnen de wisselende losgevallen van de tijd. Wees op je hoed in zakelijke aangelegenheden, want de wereld is vol bedrog. Maar laat dit je niet blind maken voor alle deugd die er is.

Veel mensen streven hoge idealen na en overal is het leven vol heldendaden. Wees jezelf. Veins vooral geen genegenheid. Wees ook niet cynisch over de liefde, want ondanks alle dorheid en ontgoocheling is zij zo eeuwig als het gras. Aanvaard welwillend de leidraad der jaren, door gracieus afstand te doen van de dingen van de jeugd. Voel de kracht van de ziel om je te beschermen bij plotselinge tegenspoed.

Maar maak jezelf niet bang met duistere fantasieën. Vele angsten komen voort uit vermoeidheid en eenzaamheid. Wees, afgezien van een heilzame discipline, vriendelijk voor jezelf. Je bent een kind van het helaal, net als de bomen en de sterren; je hebt het recht om hier te zijn. En of het je nu duidelijk is of niet, het heelal openbaart zich ongetwijfeld zoals het moet. Leef daarom in vrede met God, welke voorstelling je ook van hem hebt. En wat je inspanningen en aspiraties ook mogen zijn, bewaar in de luidruchtige chaos van het leven vrede in je ziel. Met al zijn valse schijn, geestdodend werk en vervlogen dromen, is het nog steeds een prachtige wereld. Wees opgewekt. Zorg dat je gelukkig bent.

ttttThis post has already been read 587 times!

Boeken: Osho: “Zijn met Hart en Ziel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *