Chakra-dans: een geweldige manier om je vrij te dansen…

Chakra betekent in het sanskriet ‘wiel’ of ‘schijf’. De chakra’s wordt ook wel omschreven als een wielvormige draaikolken, waarin verschillende niveaus van bewustzijn elkaar kruisen of tegenkomen. Door de rotatie van de chakra’s wordt energie aangetrokken en weer af gegeven, in een voortdurende energie-uitwisseling met de kosmos. De chakra’s dienen als ontvangststations, transformatoren en verdelers van Prana, van Chi (levensenergie). Daardoor kunnen wij bestaan.


Meditatie: Chakra-dansZeven chakra’s

Er zijn vele chakra’s, maar de volgende zeven zijn de voornaamste:

  • Kruinchakra
  • Voorhoofdchakra, ofwel derde oog
  • Keelchakra
  • Hartchakra
  • Zonnevlechtchakra, of solar plexus
  • Heiligbeen of vertrouwenschakra
  • Seks- of wortelchakra

Onbalans

Is er nu een chakra die niet goed functioneert (te gesloten of te open is) en daardoor te weinig of juist teveel energie opneemt of afgeeft, dan ontstaat een onbalans tussen de chakra’s onderling. Gevolg kan zijn dat je bepaalde mentale, emotionele of zelfs lichamelijke klachten krijgt. Denk maar aan zaken zoals: “lusteloosheid”, “vlinders in je buik”, “knoop in je maag”, “kramp in je hart”, “kikker in je keel”.

Affirmaties

Door nu heel bewust de chakra’s langs te gaan en je aandacht te richten op het chakra, kun je de juiste werking ervan herstellen. Dat klinkt bijna te simpel om waar te zijn, maar toch werkt het. Voor de zeven chakra’s hebben we affirmaties benoemd. Door deze affirmaties, samen met de bijbehorende kenmerken in de dans naar voren en in je bewustzijn te halen, herstelt het chakra zich. Als voorbeeld:

Meditatie: Chakra-dansAffirmatie hartchakra: “Je bent liefdevol voor jezelf en anderen!!!”
Kenmerk: lucht. Kleur: groen.
Aandacht tijdens de dans: adem, voel de lucht.
Voel je hart, voel je liefde, voel je open, ruim, adem.
Voel je vreedzaam, in evenwicht, voel de liefde voor jezelf.
Voel de intimiteit, voel je verbonden, voel je relaties.
Voel hoe je naar buiten treedt en je verbindt. Voel je op je gemak en voel hoe je samensmelt.

Hoe werkt het?

We hebben voor elk van de zeven chakra’s affirmaties en bijbehorende kenmerken benoemd. Ook hebben we per chakra specifieke muziek geselecteerd. We dansen 4-5 minuten per chakra. Voor bepaalde chakra’s tenslotte geven we instructie over de optimale lichaamshouding tijdens de dans. Tijdens de dans worden de affirmaties en kenmerken door ons luid en duidelijk uitgesproken. Jij kunt dus lekker dansen en hoeft je alleen maar af te stemmen op wat je gewaar wordt, wat je voelt. Simpel toch?

Meditatie: Chakra-dans“Dansen met Tantra-YoY”

De chakra-dans is een unieke meditatie gemaakt door Tantra-YoY. Uiteraard is de chakra theorie niet door ons uitgevonden. Zie onder andere het handboek chakrapsychologie van Judith Anodea. De ervaring leert echter dat we alleen de stap naar chakra-balancing niet vaak maken. Een beetje hulp is soms wel nodig. Tijdens sommige workshops en meditatiemiddagen wordt daarom de chakra-dans door ons ingebracht. Kijk in de agenda voor data. Ook is het mogelijk om (samen met je partner/vrienden) een (privé) chakra-dans samen met Satori te doen. “Dansen onder begeleiding” is een prima methode om beter in balans te komen. Combi’s met massage en coaching kunnen ook prima werken. Kortom, maak gerust een afspraak.

ttttThis post has already been read 792 times!

Meditatie: Chakra-dans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *