Meridiaan strekkingen

Onderstaand staan de meridiaan strekkingen uit het boek van Shizuto Masunaga. Voor meer info verwijs ik dan ook naar dit mooie (Shiatsu) boek. De oefeningen zijn bedoeld voor verbeteren en het in balans brengen van je gezondheid. Voor mij persoonlijk zijn het strekkingen die mijn energiehuishouding direct beïnvloeden. Door het dagelijks doen van deze meridiaan strekkingen blijf ik lekker stromen. Ik merk het verschil iedere keer weer. De meridianen zijn als het ware de rivieren waardoor mijn levensenergie stroomt. De oefeningen helpen me de blokkades erin te verwijderen.

Holistische visie

Om deze meridiaan strekkingen te doen, moet je je eerst bewust worden van je lichaam en je ademhaling ervaren als levensadem. Het idee is dat je een beeld visualiseert dat je lichaam door een oefening heen leidt, in plaats dat je probeert je ademhaling en je bewegingen bewust te sturen. Je moet het idee opgeven dat bewegingen worden gemaakt met alleen de delen die direct met de beweging in verband staan en je realiseren dat alle bewegingen worden gemaakt met het hele lichaam. Een holistische visie dus.

Spanning loslaten

Het is van groot belang dat we leren spanning los te laten zodat onze levensenergie (Ki) beter circuleert en onze lichaamsprocessen in balans komen. Een van de beste manieren om je te ontspannen is je lichaam losjes te wegen en vrijelijk en gemakkelijk te ademen. Voor mij is het ook heerlijk om tijdens de strekkingen die ontspanning te voelen / te laten ontstaan op de uitademing. De hele focus ligt dus op ontspannen. De oefeningen hebben niets te maken met stretchen. Uiteindelijk wordt je wel leniger, maar dit is een bijkomend voordeel.

Beeldend ademen

De basis van de oefeningen is beeldend ademen. Stel je maar voor dat je lichaam een grote ballon is. Je ademt niet alleen door je longen, maar in/door je hele lichaam. Stel je maar voor dat de lucht je lichaam binnenkomt in de ballon die je lichaam voorstelt. De ballon zet naar alle kanten uit. Het centrum van deze kracht die naar alle kanten duwt is je hara (of je hart als je wilt). Laat de ballon  door je inademing geleidelijk van onder (buik) naar boven (borst/keel) uitzetten. Laat je lichaam zich maar helemaal vullen met Ki. De energie die je zo inademt wordt naar alle delen van de ballon / naar alle delen van je lichaam getransporteerd. Zelfs op de uitademing gaat dit nog door! Overal komt energie! Je wordt gevuld met levensenergie!

Energiestroom

De meridianen worden gezien als de rivieren waardoor Ki stroomt. Er zijn twaalf meridianen, paarsgewijs gegroepeerd in zes Yang en zes Yinmeridianen. De energiestroom door de meridianen begint in de Longmeridiaan en gaat verder door de meridianen van achtereenvolgens de Dikke Darm, Maag, Milt, Hart, Dunne Darm, Blaas, Nier, Hartbeschermer, Drievoudige Verwarmer, Galblaas en Lever. Zie ook de volgorde van de oefeningen. Deze is belangrijk!

Oefening “Z” en “I” – aanvangshouding

Bij de start van de serie ga je lekker liggen en ontspan je je zo veel mogelijk (oefening Z). Daarna ga je staan en doe je oefening I. Als je tijd hebt doe je dan eerst het conceptievat en het gouverneursvat. Zo niet dan ga je direct door met oefening A.

  Meridiaan strekkingen Masunaga - Oefening Z Meridiaan strekkingen Masunaga - Oefening I


Conceptievat (Yin meridianen – eerst doen als je tijd hebt)

Meridiaan strekkingen Masunaga - Conceptievat Meridiaan strekkingen Masunaga - Conceptievat Meridiaan strekkingen Masunaga - Conceptievat

Gouverneursvat (Yang meridianen, als tweede doen als je tijd hebt)

Masunaga - Gouverneursvat Masunaga - Gouverneursvat Masunaga - Gouverneursvat

Oefening “I” – tussenfase

Masunaga - Oefening I


Oefening A – meridianen van Longen (Yin) en Dikke Darm (Yang)

Masunaga - Oefening-A Masunaga - Oefening-A Masunaga - Oefening-A

Oefening “I” – tussenfase

Masunaga - Oefening I


Oefening B – meridianen van Milt (Yin) en Maag (Yang)

Masunaga - Oefening-B Masunaga - Oefening-B Masunaga - Oefening-B

Oefening “I” – tussenfase

Masunaga - Oefening I


Oefening C – meridianen van Hart (Yin) en Dunne Darm (Yang)

Masunaga - Oefening-C Masunaga - Oefening-C Masunaga - Oefening-C

Oefening “I” – tussenfase

Masunaga - Oefening I


Oefening D – meridianen van Nieren (Yin) en Blaas (Yang)

Masunaga - Oefening-D Masunaga - Oefening-D Masunaga - Oefening-D

Oefening “I” – tussenfase

Masunaga - Oefening I


Oefening E – meridianen van Hartbeschermer (Yin) en drievoudige verwarmer (Yang)

Masunaga - Oefening-E Masunaga - Oefening-E Masunaga - Oefening-E

Oefening “I” – tussenfase

Masunaga - Oefening I


Oefening F – meridianen van Lever (Yin) en Galblaas (Yang)

Masunaga - Oefening-F Masunaga - Oefening-F Masunaga - Oefening-F

Oefening “Z” – afronding

Masunaga - Oefening I

ttttThis post has already been read 3543 times!

Meditatie: Meridiaan strekkingen
Getagd op:        

Eén gedachte over “Meditatie: Meridiaan strekkingen

 • 5 december 2016 om 16:41
  Permalink

  Prachtig geïllustreerd met mooie en duidelijke foto’s.
  Korte, bondige en nauwkeurige uitleg waar het bij elke oefening om gaat.
  Proficiat!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *