The power of sharing

Meditatie: Sharing: zeggen wat je op je hart hebt.Zit je relatie ook wel eens op slot? Heb je elkaar (soms) niets (meer) te zeggen? Leven jullie voor je gevoel een beetje langs elkaar heen? Word je stil en verdrietig bij je geliefde, in plaats van dat je je happy en levendig voelt? In al dit soort gevallen zou je je kunnen afvragen of het wel “stroomt” in je lijf. De kans is groot dat het NIET stroomt, dat je energiestroom geblokkeerd wordt door allerlei gedachten over je partner: “ Dit is niks, dat is minder, dat is k… “. Vervelend hè…? En je voelt je er ook nog eens schuldig over: “Dat mag ik toch niet denken….?”

Verstoord evenwicht

Dit soort gedachten is normaal. En belangrijker, ze zijn er gewoon. Niets aan te doen. In de “ideale” wereld is er evenwicht tussen de diverse aspecten: licht en donker, liefde en haat, lawaai en stilte, boven en onder. Als er één element van een tweetal onderdrukt wordt, raakt het evenwicht verstoord en is de kans groot dat je energie naar verloop van tijd op “slot” gaat. Beide elementen van de dualiteit laten bestaan is de sleutel tot geluk. Niet onderdrukken én niet excessief uiten, dat zal je goed doen. Accepteren dat je gedachten er zijn, er mogen zijn, is de sleutel om ze los te kunnen laten. En als je ze loslaat, zitten ze je niet meer in de weg.

Achterstand inhalen

We hebben vaak een (levens)lange opbouw van allerlei onderdrukte gedachten (en we hebben daar last van). Er zijn allerlei vormen van “catharsis” ontwikkeld om de onderdrukte gedachten en gevoelens te uiten.. Je kunt een Osho Dynamic meditatie doen, een Nee-meditatie, of een lach/huil meditatie (en nog veel meer). Als het gaat om relationele zaken is een Sharing een goede en mooie optie: laat naar boven komen wat je allemaal dwars zit. Spreek uit, hoe het zit. Ruim al die oude rommel eens op en verfris je relatie. Je zult merken dat je je lichter voelt en dat dit direct een positief effect heeft op hoe je tegenover elkaar staat.

Hoe werkt het?

Het proces is simpel. Neem de tijd en zorg dat je niet gestoord kan worden. Maak een mooi plekje en zit recht voor elkaar. Laat elkaar weten dat je blij bent dat je dit kan doen. Laat dan de eerste partner zijn “vuile was” buiten hangen. Gooi alles eruit wat je in de weg zit. De ander reageert niet. Niet positief, niet negatief. Je hoeft er helemaal niets mee te doen. Je hoeft het niet te onthouden, niets bewust te gaan veranderen. Je zegt niets. Aandachtig luisteren is genoeg. Het gaat om de sharing. Het is helend voor je partner om het (eindelijk) te kunnen zeggen waar je bij bent. Het gevoel om gehoord te worden is belangrijk, maar reageren is niet nodig. Van groot belang is dat de sharing veilig voelt, het mag geen (nare) consequenties hebben. Als er genoeg is gezegd, draai je de rollen om. Sluit af met een tijdje stilte. Dan bedank je elkaar. Het is niet nodig en zelfs ongewenst om over de sharing “na” te praten. Doe dat ook later niet. Laat het allemaal maar bezinken en zijn werk doen.

Stapje voor stapje

Het mag duidelijk zijn dat het gevaarlijk kan zijn om jarenlang opgespaarde irritatie en wrok in één keer over je partner uit te storten. Sharing moet veilig zijn. Begin daarom met kleine, minder belangrijke dingen. Oefening baart kunst. Door een sharing regelmatig te herhalen kan je steeds diepere lagen “opruimen”. Het geeft je partner ook de mogelijkheid om te wennen aan de nieuwe manier van communiceren.

“Sharing onder begeleiding”

De ervaring leert dat er een behoorlijk grote drempel is om (regelmatig) een sharing met je partner te doen. Ook valt het niet mee om niet op elkaar te reageren, bijvoorbeeld door je te verdedigen als je je aangevallen voelt. Of om verbaal “terug te slaan”. “Sharing onder begeleiding” is een prima methode om je relatie te verbeteren, door te oefenen in een veilige, uitnodigende, liefdevolle omgeving. Wij bewaken de structuur en laten jullie stap voor stap de geheimen van sharing ervaren.

Sharing onder begeleiding is veilig. Wij kunnen mee helpen bewaken dat “wat je zegt”, niet tegen je wordt gebruikt. We zijn ook altijd bereikbaar voor ondersteuning en advies. Kortom,maak gerust een afspraak.

ttttThis post has already been read 693 times!

Meditatie: The Power of Sharing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *