Wat Osho zegt over (tantrische) massage…

(vrij vertaald)

“Tantrische massage geven is iets dat je kunt beginnen, maar nooit kunt eindigen. De ervaring wordt voortdurend dieper en dieper, en hoger en hoger. Massage is een van de meest subtiele kunsten – en het is niet alleen een kwestie van expertise, maar het is meer een kwestie van liefde…

Leren van de technieken en die dan weer loslaten om daarna gewoon het gevoel, en de bewegingen van het gevoel te volgen. Negentig procent van het werk wordt gedaan door de liefde, slechts tien procent door de techniek. Door mededogen en een liefdevolle aanraking, ontspant er iets in het lichaam.

Als je liefde en mededogen voor de andere persoon voelt, het gevoel van de uiteindelijke waarde van die persoon en als je hem niet behandelt alsof hij een mechanisme is, maar een energiebron van enorme waarde…… Dan ben je dankbaar dat hij je vertrouwt en je toestaat om te spelen met zijn energie. Dan zal het voelen alsof u op een instrument speelt. Het hele lichaam wordt de sleutel van het instrument en je kunnen voelen dat er een harmonie komt met het lichaam. Niet alleen zal de ontvanger worden geholpen, maar de gever ook.

Massage is nodig in de wereld, want de liefde en contact zijn verdwenen. Als een moeder het kind aanraakte en speelde met zijn lijfje, dat was massage. Als de man speelde met het lichaam van zijn geliefde, dat was massage….. het was genoeg, meer dan genoeg: het was diepe ontspanning en een deel van de liefde.

Thuiskomen in je hart - verbindingIn feite is aanraking één van de meest vergeten talen. We zijn onhandig geworden in het aanraken, omdat het woord is beschadigd door zogenaamde religieuze mensen. Zij hebben het een seksuele kleur gegeven, het woord tantra is seksueel geworden. Mensen zijn er niet meer mee vertrouwd en zijn bang geworden. Velen beschermen zichzelf tegen aanraking, tenzij men het nadrukkelijk toestaat.

Nu is in het westen aanraking en massage voor een groot gedeelte seksueel geworden. Massage is nu net een bedekking voor seksualiteit. Maar in feite zijn aanraking noch massage seksueel, zij hebben de kwaliteiten van de liefde. Wanneer de liefde van haar hoogste troon valt en wordt misbruikt dan wordt het kwalijk.

Wanneer je het lichaam van een persoon aanraakt als een gebed, wanneer je hem kan dienen alsof het God is, alsof God zelf er is… dan stroomt de energie totaal. En wanneer je het lichaam voelt stromen en de energie nieuwe patronen van harmonie maakt, dan voel je een genot dat je nooit daarvoor hebt gevoeld … het zal voelen als een diepe meditatie.

Denk niet aan andere dingen terwijl je masseert, want dan word je afgeleid van het geven. Maar laat je vingers en je handen één worden met je hart en ziel, laat de zuiverheid van jouw hart en ziel het lichaam van de ander penetreren. Dan is het niet slechts een aanraking van het lichaam meer, maar dan wordt het een aanraking van gehele ontspanning en overgave, van compassie en liefdevolle vriendelijkheid. Zie het als een vloeiende dans en niet als werk… maak er een spel van, lach en laat ook de ander lachen.”

Massagecursus De Geheimen van Tantrische massage

Hoe je dit zelf, samen met je partner vorm kunt geven, kan je leren in onze massagecursus. Kijk hier voor meer informatie over hoe we dat doen, data en beschikbaarheid.

ttttThis post has already been read 792 times!

Osho over massage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *