Tantra en seks zijn geen synoniemen

Tantrische seks - shiva shaktiToch een seksimago?

Tantra heeft een magische aantrekkingskracht. Vraag op straat wat tantra is en 9 van de 10 mensen koppelt tantra met seks. Waarom… eigenlijk geen idee. Natuurlijk wordt tantra “misbruikt” voor seksuele dienstverlening (massage), maar dat verklaart denk ik nog niet het seks imago. Natuurlijk zijn er tantravormen die seks centraal stellen in hun aanpak, maar ook dat verklaart dit wijdverbreide imago niet. Misschien is het wel zo simpel dat als mensen “seksuele energie” horen, dit automatisch met seks wordt gekoppeld. Eén element van tantra wordt eruit gelicht en uitvergroot.

De kern van tantra

Uit je hoofd, in je lijf, naar je hart, bewustzijn

Bij Tantra-YoY hanteren we de slogan: “Uit je hoofd, in je lijf, naar je hart, bewustzijn”. Tantra heeft te maken met de zoektocht naar jezelf. Het uitbreiden van je bewustzijn en daarmee vrijkomen van de slavernij van je mind (ego). Je bent niet wat je bezit, je bent niet wat je denkt. Vrij komen van (de patronen uit) je verleden, vrijkomen van (voor)oordelen, vrij van (de teleurstelling van) verwachting en verlangens (begeerte). Vrij van valse identificatie met dat wat je niet bent.

Voelen en je senses gebruiken

Op het tantrapad leer je (vervolgens) te VOELEN. Het gebruik van je senses doet je de wereld ontdekken. Tantra maakt je los en natuurlijk. Door je senses te ontwikkelen kan je voelen dat je deel uitmaakt van de natuur, dat je deel bent van een groter geheel. Door je senses naar je lijf / naar binnen te richten, kun je ook je lijf, je levensenergie voelen. Seksuele energie (energie rond je bekkengebied) levert een belangrijke bijdrage aan je levenslust. En als jij je senses koppelt aan je hart, dan wordt je beleving, je levensvreugde nog groter.

Afscheiding is een illusie

Je leert ervaren dat afscheiding een illusie is. Verbinding met jezelf, verbinding met anderen. Verbinding met het universum. Hoe totaler je kunt zijn, hoe dieper de verbinding. BLISS. De neiging om iets te bereiken, iets te vragen, iets te doen verdwijnt. In liefde samen ZIJN komt er voor in de plaats. En dan verdwijnt ook de identificatie met dat gevoel. Slechts bewustZIJN blijf. In verbinding met jezelf, met de ander en met het bestaan.

Tantra heeft grote invloed op je seksleven

Seks, levenslustig zijn mag

En ja, tantra heeft grote invloed op je leven, dus ook op je seksleven. Maar dat is niets bijzonders. Tantra verandert je totale levensvisie. Je perceptie / overtuigingen t.a.v. doelen, bezit, werk, begrenzing, relaties, moraal, zingeving; alles verandert. Tantra accepteert iedereen zoals hij/zij is. Dus als je een tantrisch leven leidt, accepteer jij jezelf ook helemaal. Je accepteert je lust en begeerte, je accepteert je seksualiteit. Er is niets meer om te onderdrukken, seks mag er gewoon zijn. In tantrische seks mag jij je helemaal overgeven, samen je lichaam en seksuele energie laten stromen.

Geen angst, schuld of schaamte meer

Angst, schuld of schaamte zijn dan niet meer “nodig”. Natuurlijk, het mag wel, is ook heel menselijk, maar feitelijk zijn dat illusies. Zijn wie je bent, dat is de werkelijkheid, niet zijn zoals je volgens anderen zou moeten zijn of zoals jij je dat (daarom) eigen hebt gemaakt. Wie niet meer in onzekerheid leeft, wie niet meer hopeloos op zoek is naar liefde en erkenning, staat heel anders in het leven. En dus ook in je seksleven. Hoe je ook (gebakken) bent, je hoeft je er niet voor te schamen. Niets meer onderdrukken, niets meer uitleven ook. Gewoon zijn / doen zoals je bent.

Seks versus tantrische seks

Het verschil zit hem in liefde en bewustzijn

Wat ons onderscheidt van de dieren is bewustzijn. Wat tantrische seks kort gezegd onderscheid van gewone seks is: liefde en bewustzijn. Tantra ontkent niet het dierlijke in ons. Tantra veroordeelt ook niet onze oerdriften. Begeerte, lust is allemaal prima… Maar er is nog zoveel meer! Leven als een beest is niet zo vervullend. Leven vanuit alleen lust / genot ook niet. Vroeg of laat slaat “dat plezierige gevoel” om en voel jij je niet meer zo goed. Het achterna jagen van genotmomenten is gedoemd te mislukken. Je vraagt je af of dat nou alles is. Vroeg of laat valt hopelijk het kwartje.

Genot, levensvreugde, gelukzaligheid

Natuurlijk, er is helemaal niets mis met genieten. Geniet van het leven, geniet van seks. Bedenk levensvreugde is al weer een groter goed en dan houdt het tantrisch gezien nog niet op. Want  waar het werkelijk om gaat is de Inner-YoY. Die gelukzaligheid is niet aan de buitenkant te vinden, maar alleen binnenin. In jou! Zijn wie je bent! Als je dat kunt, dan leef je continue in Bliss. Dan ben je pijn en fijn overstegen. Al is het maar voor één moment…

Tantrische seks is een energiespel

Tja en hoe uit zich dat dan in seks? Tantrische seks is een energiespel. Het gaat om de transformatie van lust naar liefde. Minder in je hoofd en meer in je hart. Tantrische seks is niet gericht op (in)spanning en/of ontlading. Het is geen “workout” die gericht is op klaarkomen. De rauwe energie van seks wordt bij tantrische seks omgevormd tot een fijnere, harmonieuzere trilling. Seks doe je feitelijk alleen. Sommigen zelfs alleen in hun hoofd. Tantrische seks is lovemaking en daarmee meer een samenzijn, een versmelting van twee lichamen, van twee harten tot één. En zelfs dat suggereert een doel, maar tantrische seks is volkomen doelloos. Er is niets om naar toe te werken, samenzijn is al voldoende. Vanuit dat ZIJN ontstaat stroming, ontstaat synchroniciteit, ontstaan bewegingen, handelingen.

Geen gevecht, maar heerlijk stromen

Geen gevecht, het gaat niet over hebben en krijgen, maar meer een heerlijk energiespel waarin je vanuit je hart (onvoorwaardelijk) kunt geven wat je te bieden hebt. Je hoeft niets te presteren en mede daardoor kun jij je volledig ontspannen. Door het samenzijn ontstaat ook een energetische cirkel van geven en ontvangen waarin iedereen steeds levendiger / energieker wordt. Tantrische seks is opladen i.p.v. ontladen (je kwakje lozen en dan in slaap vallen). En ja soms is tantrische seks ook gewoon heel geil en heet en heftig. Waarom niet, alles wat er is mag er zijn, dus dat ook! Maar wat er ook is, het is altijd nieuw, altijd helemaal in het moment. Tantrische seks is nooit saai, maar iets om totaal in op te gaan, in volle overgave te beleven.

Van seks naar super-bewustzijn

Tantrische seksTantrische seks houdt ook nooit op. Tantrische seks is een liefdesverhouding. Hoe meer jij jezelf kunt zijn, hoe meer je onvoorwaardelijk van de ander kunt houden. Nergens meer wordt je levensstroom, wordt je Life-Force ingeperkt. Je vermogen tot liefhebben is onbeperkt, oneindig (we zíjn liefde). Wie begrijpt wat lovemaking is, kan ook het leven gaan beminnen. De energetische cirkel is dan helemaal rond. Verbinding met jezelf, verbinding met de ander, verbinding met het bestaan. Op ieder moment kun jij het leven penetreren met jouw aanwezigheid. Op ieder moment kan het leven bij jou binnen komen omdat je volledig open en ontvankelijk bent. Body, mind and soul.

Wat tantra (tantrische seks) met je doet

Je mind wordt steeds rustiger, steeds meer in harmonie met de wensen van je ziel. Je blik wordt scherper, je aanwezigheid groeit. De scope van je bewustzijn wordt steeds breder… Je mind maakt meer en meer contact met die oceaan van bewustzijn in en om je heen.

Je lijf wordt steeds energieker. Niet alleen is er steeds meer energie in je lijf, de frequentie waarmee het trilt neemt ook toe. Je lichaam maakt meer en meer contact met die oceaan van liefde in en om je heen. Wij noemen dat verschijnsel synchroniciteit en het gevoel de Bliss-frequentie. Het is de toenemende invloed van je hart op je hele systeem.

Je hart is de zetel van je ziel en de stem van je ziel laat zich zo horen. Ont-dek dat je niet bent wat je denkt, je bent niet wat je voelt. Je bent zó veel meer. Op de weg van seks naar super-bewustzijn verlies je alles wat je denk te zijn. Wie ben je? Het valt niet te zeggen. Je bent slechts….

Eén in alles, alles in één.
De oceaan van liefde en bewustzijn.


Andere artikelen die misschien ook leuk zijn om te lezen:

The Tantric Lovers Touch
Verlangen naar Verbinding
Vrijheid is de moed om jezelf te zijn


Online Cursussen voor Lovers

Kijk ook ons naar ons online aanbod van themacursussen (voor Lovers) op onze Online Tantra website. Bijvoorbeeld onze themacursus “Tantrische seks, wat is dat?“.

OTL Tantrische seks wat is dat flyer

Leer anders vrijen in 3 weken


Tantra-YoY, de drijvende kracht achter Online Tantra en Online Meditatie

ttttThis post has already been read 20474 times!

Artikel: Tantrische seks, wat is dat?
Getagd op:            

6 gedachten over “Artikel: Tantrische seks, wat is dat?

 • 6 oktober 2014 om 14:53
  Permalink

  Hallo,
  Is het de bedoeling om samen met je partner de tantra te ondergaan of met anderen?
  Wij zijn helemaal niet thuis in tantra maar zijn zeker benieuwd!
  Groetjes van Petra.

  Beantwoorden
 • 3 september 2015 om 20:10
  Permalink

  Ik heb al proberen dat te overwinnen op bepaalde manieren (hele eigen manieren dat wel). Maar ik voel helemaal niets. Tips? Iemand?

  Beantwoorden
 • 3 september 2015 om 21:46
  Permalink

  Beste Abel,
  Je bent niet zo duidelijk. Wat is “dat”? En verder, tantra is niet zo van vechten, overwinnen maar meer van accepteren, integreren. Dus als “dat” lust is overstijg, integreer het dan in liefde. Voelen is meer voelen, minder denken. Activeer, gebruik je senses… succes Satori

  Beantwoorden
 • 31 maart 2016 om 01:37
  Permalink

  …ik denk niet dat zo n ervaring met Iederen kan krijgen, moet wel meer zijn tussen die 2 mensen ..Een ziel connectie

  Beantwoorden
 • 1 april 2016 om 02:00
  Permalink

  Beste Ana,
  Ik denk wel dat je gelijk hebt. We zijn niet in staat om naar iedereen onze diepste kern zichtbaar te maken. In die kern zijn we echter verbonden. Voor wie in zijn/haar hart is, is daarom veel mogelijk. Zo kun je – als je de (seksuele) vorm loslaat – je met velen diep verbinden.

  Dank je wel voor je reactie.
  Satori

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *