YoY soetra 004: Als de adem helemaal binnen of buiten is, en stopt uit zichzelf

ALS DE ADEM HELEMAAL BUITEN (OMHOOG) IS, EN STOPT UIT ZICHZELF,OF HELEMAAL BINNEN (OMLAAG) EN STOPT, IN ZULKE UNIVERSELE PAUZES, VERDWIJNT HET KLEINE IKJE, VERDWIJNT HET EGO. DIT IS MOEILIJK VOOR DE ONZUIVEREN.

Het is moeilijk voor jullie; je kunt het niet oefenen. Maar soms kan je het plotseling voelen. Je rijdt in de auto en je voelt dat er een ongeluk aan zit te komen. Je ademhaling zal stoppen.  Als je adem buiten is, blijft hij buiten. Als je adem binnen is, blijft hij binnen. Je kunt niet ademen in zo’n noodgeval; je kunt het je niet veroorloven. Alles stopt, alles verdwijnt. Je kleine ikje (ego) is slechts een dagelijks hulpmiddel. In een noodgeval kan jij je niets herinneren. Wie je bent, je naam, je banksaldo, je prestige, alles, los gewoon op. Je auto rijdt frontaal op een andere auto af; nog één ogenblik en dan is er de dood. Op dit moment zal er een pauze zijn. Zelfs voor de onzuivere zal er een pauze zijn. Plotseling stopt de ademhaling. Als je bewust, volledig aanwezig kan blijven in dat moment, kan je het doel bereiken.

Zen monniken hebben deze methode veel geprobeerd in Japan. Ze hebben ongelofelijke, heel verrassende dingen gedaan. Een meester gooit iemand het huis uit.  Plotseling begint de meester de discipel zonder reden te slaan, zonder enige aanleiding. Alles dat plotseling, onverwacht is, kan dat de pauze creëren. Je kunt het niet begrijpen. Als je het niet kunt bevatten, stop de geest. En wanneer de geest stopt, stokt de ademhaling. Om het even: als de ademhaling stopt, stopt het denken;  als het denken stopt, stopt de ademhaling. Onthoudt dit: een bewegende geest heeft ademhaling nodig. Een drukke, actieve geest heeft een snelle(re) ademhaling nodig.  Elke plotselinge, onverwachte, ongelofelijke situatie kan  – ook voor de onzuivere – de pauze veroorzaken.

Maar voor de zuiveren is er geen noodzaak voor zoiets. Voor de zuiveren is de pauze altijd aanwezig. Vele keren, voor de zuivere geest, stopt de ademhaling. Als de geest zuiver is: geen verlangen in het hoofd, geen zoeken, geen motivatie,  je gaat nergens heen, maar blijft gewoon hier en nu als een onschuldig zwembad,  zelfs geen rimpeling- dan zal de ademhaling stoppen. Er is geen reden voor. Op dit pad, verdwijnt het kleine ikje (ego) en bereik jij het hogere zelf, het ultieme zijn.

ttttThis post has already been read 424 times!

YoY soetra 004: Als de adem helemaal binnen of buiten is, en stopt uit zichzelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *