YoY soetra 011: Sluit de deuren der zintuigen

“SLUIT DE DEUREN DER ZINTUIGEN ALS JE EEN MIER VOELT KRUIPEN. DAN.”

Je hebt een splinter in je voet. Het is pijnlijk, je hebt er last van. Neem een willekeurige ervaring. Je hebt een wond, het is pijnlijk. Je hebt hoofdpijn of een andere pijn in je lichaam. Alles is bruikbaar als object. Het is slechts een voorbeeld. Wat je ook voelt, stop alle toegangspoorten naar de zintuigen. Doe je ogen dicht en stel je maar voor dat je blind bent en niets kunt zien. Hou je oren dicht en bedenk maar dat je niets kunt horen. Stop een moment met ademhalen: al je zintuigen sluiten zich af.

Als de ademhaling is gestopt en de zintuigen zijn afgesloten. Waar kruipt het, waar is die mier? Waar is die pijn? Plotseling wordt je weggezet, ver weg… Als jij begint te denken dat je slechts een steen bent, als een standbeeld.  Dan opeens bekruipt je het gevoel dat zelfs als je dat zou willen, jij je handen niet kan bewegen. Je wilt je ogen opendoen, maar ze voelen als steen, dus je krijgt ze niet open.

Deze soetra zegt: sluit al je zintuigen. Wordt als het ware van steen, gesloten voor de wereld. Als je afgesloten bent van de wereld, werkelijk, dan ben je ook afgesloten van je eigen wereld, want je lichaam is geen onderdeel van jou; het is onderdeel van de wereld. Als je volledig afgesloten bent van de wereld, dan ben je ook afgesloten van je eigen lichaam.  Dan zegt Shiva, dan zal het gebeuren. Dus probeer het met het lichaam.

Je ligt op bed, je voelt de koele lakens, wordt als dood. Plotseling zullen de lakens vervagen, vervagen, ze zullen verdwijnen.  Je bed zal verdwijnen, je slaapkamer zal verdwijnen, de hele wereld zal verdwijnen. Je bent gesloten, dood, een steen. En dan, als je niet meer kunt bewegen, wordt je op jezelf teruggeworpen. Je wordt gecentreerd in jezelf. Dan, voor de eerste keer kan je vanuit je centrum kijken. Als je eenmaal van je centrum kunt kijken, zal je nooit meer hetzelfde zijn.

ttttThis post has already been read 434 times!

YoY soetra 011: Sluit de deuren der zintuigen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *