YoY soetra 026: Zie je verlangen onder ogen

Komt er een verlangen op overweeg het. Dan, plotseling, geef het op. Het gaat er niet om dat je gedachten van voor of tegen moet afwegen. Je moet gewoon het verlangen overwegen, beschouwen: wat het is. Er is een eenvoudig verlangen in je opgekomen. Haal je hoofd, je verleden, je opvoeding, je conditionering er niet bij, kom niet aan met waarden. Overweeg gewoon dat verlangen: wat is het precies? Overweeg je verlangen niet volgens één of andere leer. Bekijk je verlangen in al zijn zuiverheid, zoals het is: een feit. Interpreteer niets. Het verlangen is er: kijk er gewoon naar. Laat je gedachten erbuiten.

Jammer genoeg is dat één van de moeilijkste opgaven, want de mind is zo subtiel verwikkeld in alles wat je doet. De mind speelt in alles een rol. Neem een woord als “seks” (of roken). Het is amper uitgesproken, of je hebt al bepaald of je voor of tegen bent. Voor een interpretatie heb je aan één woord genoeg. Het zal je niet meevallen om een koele, afstandelijke toeschouwer te blijven als er een verlangen in je opkomt, om kalm en rustig, zonder bijgedachten, het feit onder ogen te zien.

Deze techniek bestaat uit twee gedeelten. Eerst blijf je bij het feit, bewust en met aandacht voor wat er gebeurt. Als je zonder invulling een verlangen overweegt, dan wordt je hele wezen in feite één verlangen. Alsof je van top tot teen het verlangen bent geworden. Elke vezel van je lijf trilt mee. En als er een verlangen is om iets te “laten”, vecht er dan niet mee, onderdrukt het ook niet. Juist die antihouding staat je in de weg.  Probeer het eens met een positieve houding.  Word je verlangen, voel je er volledig mee op je gemak, wordt er helemaal één mee. En als dan weer dat verlangen in je opkomt, overweeg het dan, kijk ernaar en laat het achterwege. Dan, geef het op. 

Zodra je domweg kunt zeggen: “ik geef het op”, vindt er een scheiding plaats. Je lichaam, dat vervuld is van verlangen en jij raken los van elkaar. Dan kun je ernaar kijken alsof het om iemand anders gaat, niet om jou. Als de drang er opeens is en je laat ‘m schieten, dan maakt de hele energie een sprong naar binnen.

ttttThis post has already been read 421 times!

YoY soetra 026: Zie je verlangen onder ogen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *