YoY soetra 031: Kijk naar een schaal zonder de zijkanten of het materiaal te zien.

Kijk naar een schaal zonder de zijkanten of het materiaal te zien. In een paar momenten…. Wordt gewaar. Kijk naar een schaal zonder de zijkanten of het materiaal te zien. In een paar momenten…. Wordt gewaar. Kijk naar een willekeurig object, maar met deze twee condities. Kijk naar een voorwerp in zijn geheel; deel hem niet op in delen. Laat de ogen geen mogelijkheid om van het ene deel naar een ander deel te bewegen. En ten tweede, zonder het materiaal te zien. Kijk slechts naar de vorm en dat verplaatst je van het materiële naar het immateriële. Probeer het. Je kunt het met iedereen proberen.

Er staat een man of vrouw; kijk en neem de man of vrouw helemaal op in je beeld, maak een totaalbeeld. Ga door met het kijken naar het geheel, naar de vorm als geheel. Zorg dat je ogen niet bewegen. Ga niet lopen nadenken over het materiaal. Wat gebeurd er dan? Je wordt je plotseling gewaar van jezelf. Waarom? Omdat er voor de ogen geen mogelijkheid is om naar buiten te bewegen. De vorm wordt waargenomen als één geheel, dus je kunt niet naar de delen bewegen. Het materiaal is weggelaten, pure vorm is overgebleven. Nu kun je niet denken in termen van goud, zilver etc. Een vorm is een pure vorm. Nadenken er over is niet mogelijk. Pure vorm stopt de gedachten. Blijf bij het geheel en bij de vorm. Plotseling wordt jij je gewaar van jezelf. Je ware natuur wordt in een flits geopenbaard.

Maar waarom gebeurt dit? Je hebt mogelijk een plaatje gezien van een oude vrouw. Er is één plaatje, en er zitten twee figuren in verborgen, een oude en een jonge vrouw. Kijk naar het plaatje: je kan beide figuren niet tegelijkertijd zien. Je wordt je bewust van de één, of van de ander. Je hebt een techniek nodig om ze allebei te zien. Staar gewoon naar de oude vrouw; vergeet de jonge vrouw volkomen.

Waarom? Als je probeert haar te vinden, zal het mislukken. De truc is om niet te proberen haar te vinden. Staar gewoon naar de figuur. Je ogen kunnen niet op één punt blijven, dus als je zo naar de oude vrouw staart, worden je ogen moe. Opeens zullen ze weggaan van de figuur en op dat moment zul jij je bewust worden van de andere figuur. Hetzelfde gebeurt met kijken naar buiten en kijken naar binnen. Je kunt niet tegelijkertijd naar buiten en naar binnen kijken.

Als je naar een schaal kijkt of een ander object, kijk je naar buiten. Je bewustzijn beweegt zich naar buiten, de rivier stroomt naar buiten. Je bent gefocust op de schaal. Blijf ernaar staren. Dat staren creëert de mogelijkheid om naar binnen te gaan. Je ogen zullen moe worden; ze willen graag bewegen. Als er niets is om voor naar buiten toe te bewegen, zal de bewustzijnsstroom omdraaien.

Als je eenmaal het omdraaien van je bewustzijn kent, kan je het overal doen. Gewoon als je in de bus of trein zit – je kan het overal doen. Er is geen noodzaak voor een schaal of specifiek object; je kan het overal doen. Focus ergens op. Staar naar het geheel en zie alleen de vorm. Blijf ernaar staren. Je kan het!

Sterren zijn bijvoorbeeld echt hele goede objecten. Ga lekker op de grond liggen, kijk naar de zwarte sterrenhemel en pak er één ster uit. Concentreer je op de ster, staar naar die éne ster. Beperkt je aandacht tot die éne ster; vergeet alle andere sterren. Beetje bij beetje, concentreer je, maak je “staargebied” kleiner. Andere sterren verdwijnen uit beeld, gaan naar de grens van je waarneming. En als ook deze uit beeld verdwijnen, blijft slecht die éne ster over. Blijf staren, blijf staren…. Vroeg of laat komt er een moment dat ook deze ster verdwijnt. En wanneer dat gebeurt, zal jij jezelf gewaarworden.

ttttThis post has already been read 381 times!

YoY soetra 031: Kijk naar een schaal zonder de zijkanten of het materiaal te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *