YoY soetra 051: Wordt de vreugde die in je opkomt

Anderen zorgen alleen voor een omstandigheid waarin de dingen die voor jou verborgen liggen tot uiting kunnen komen. Opeens ontmoet je een vriend die je heel lang, jarenlang, niet gezien hebt. Je voelt je opeens heel blij. Maar je aandacht richt je op je vriend, niet op je vreugde. Je aandacht gaat uit naar je vriend; je raakt in gesprek, je praat over dingen van vroeger en de vreugde die je zojuist hebt gevoeld, verdwijnt helemaal naar de achtergrond.

Als je een vriend ziet en je voelt plotseling vreugde in je hart opstijgen, concentreer je dan op die vreugde zelf. Voel die vreugde, wordt die vreugde en praat met je vriend, terwijl je je bewust bent en vervuld bent van je eigen vreugde. Laat die vriend aan de buitenkant en blijf geconcentreerd in je gevoel van vreugde. En wees niet alleen een toeschouwer, ga er helemaal in op.

Als je vreugde voelt, denk je dat die van buiten komt. Toch is dat niet zo.  Je hebt die vreugde altijd in je. Die vriend heeft alleen maar als aanleiding gediend. Hij heeft je geholpen om dat vreugdegevoel naar buiten te brengen, heeft je geholpen om te zien dat het er is. En dat geldt niet alleen voor vreugde, maar voor alles: woede, verdriet, ellende, geluk, alles. Anderen zorgen alleen voor een omstandigheid waarin de dingen die voor jou verborgen liggen tot uiting kunnen komen. Als je dit overkomt, blijf dan geconcentreerd in dat innerlijke gevoel. Dan ga je alles in het leven in een ander daglicht zien.

Doe dit ook met negatieve gevoelens. Ben je boos, blijf dan niet gericht op de persoon die je woede heeft opgewekt. Laat hem aan de buitenkant blijven. Je moet die woede worden. Voel je woede in haar totaliteit, laat ze in je gebeuren. Als de emotie negatief is, raak je ze kwijt zodra je beseft dat je die in je hebt. Als de emotie positief is, wordt je die emotie zelf. Als het vreugde is, wordt jij vreugde. Als het woede is, dan lost de woede op.

Gewaar zijn werkt in beide gevallen anders uit. Als het een verderfelijke emotie is, raak je er door die bewustzijn van bevrijd. Als het een goede, zegenrijke emotie is, word je er een mee.  Dan wordt het gevoel door die bewustwording verdiept. Blijf bewust.  Het is hetzelfde als licht brengen in de duisternis. De duisternis houdt meteen op te bestaan. Voor het eerst zullen liefde, vreugde, extase je geopenbaard worden.

ttttThis post has already been read 394 times!

YoY soetra 051: Wordt de vreugde die in je opkomt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *