YoY soetra 052: Eet en drink bewust

“ALS JE EET OF DRINKT,  WORDT DAN DE SMAAK VAN HET VOEDSEL OF DE DRANK EN WEES VERZADIGD.”

We moeten steeds dingen eten, maar we eten ze zo onbewust, zo automatisch, als een robot. Als je de smaak niet proeft, prop jij je alleen maar vol. Eet langzaam en wees je bewust van de smaak. Verslind niet alleen maar je eten. Proef je eten zonder haast en word de smaak. Als je iets zoets proeft, word dan het zoete.  En dat kun je met je hele lichaam voelen, niet alleen met je mond, niet alleen met je tong; je kunt het met je hele lichaam voelen. De zoetheid kan zich verspreiden als kringen in het water. Wat je ook eet, ben je bewust van de smaak en word de smaak.

Proeven is prachtig, gevoelig zijn is geweldig. Als je gevoeliger bent, leef je meer en als je meer leeft, dringt er meer leven in je wezen door. Je bent dan meer open. Je kunt eten zonder te proeven, dat is niet zo moeilijk. Je kunt iemand aanraken zonder aan te raken, dat is niet zo moeilijk. Dat doen we al. Je geeft iemand een hand zonder hem aan te raken. Het lijkt op aanraken, maar het is geen aanraking. We raken niet aan! We zijn bang om aan te raken. Die ongevoeligheid is slecht. Ze is slecht, omdat jij je daarmee tegen het leven pantsert.

“ALS JE EET OF DRINKT, WORDT DAN DE SMAAK VAN HET VOEDSEL OF DE DRANK EN WEES VERZADIGD.”

Als je water drinkt, voel dan de koelte. Sluit je ogen, drink langzaam, proef het. Ervaar de koelte en voel dat je die koelte bent geworden, want het water geeft die koelte aan je door, ze wordt een deel van je lichaam. Je mond raakt ze aan, je tong raakt ze aan en zo wordt de koelte overgedragen. Laat je hele lichaam die koelte voelen. Laat die koelte zich in kringen over je lichaam verspreiden. Op die manier zal je gevoeligheid toenemen, je zult meer tot leven komen en je meer verzadigd voelen.

We zijn gefrustreerd, we voelen ons leeg en we blijven daar het leven de schuld van geven. Maar we hebben het er zelf naar gemaakt. We geven ons leven geen inhoud en verzetten ons ertegen dat het inhoud krijgt. We hebben ons ertegen gepantserd. We zijn bang om kwetsbaar te zijn en daarom weren we alles af. En dan worden we graftomben – dode dingen. Tantra zegt dat je meer en meer moet leven want leven is God. En er is geen andere God dan het leven. Leef meer en je bent goddelijker. Leef totaal, dan bestaat er voor jou geen dood.

ttttThis post has already been read 418 times!

YoY soetra 052: Eet en drink bewust

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *