YoY soetra 059: “Oh geliefde, schenk geen aandacht aan fijn of pijn”

“OH GELIEFDE, SCHENK GEEN AANDACHT AAN FIJN OF PIJN, MAAR DAARTUSSEN…”

Alles is polair en de geest beweegt zich van het ene uiterste naar het andere uiterste, nooit in het midden blijvend. Heb je wel eens een moment meegemaakt dat je niet happy maar ook niet ongelukkig was? De mind beweegt zich onmiddellijk van het ene naar het andere uiterste. Net als de slinger van een oude klok, beweeg jij van links naar rechts, van rechts naar links, en de slinger blijft maar bewegen.

Er is een geheime wet: als de slinger naar links gaat, lijkt het of hij naar links gaat, maar in werkelijkheid is hij momentum aan het verzamelen om weer naar rechts te gaan. En voor het omgekeerde geldt dit ook. Dit is een natuurlijk wet van de geest. De mind beweegt altijd van de éne pool naar de andere. Als er pijn is, wil je eraan ontsnappen. Als er vreugde is, is je inspanning gericht op vasthouden. Je wilt het vasthouden! Als er happiness is hou je het vast, als er onvrede is wil je ontsnappen. Dit is je natuurlijke houding.

Deze techniek is om deze natuurlijke wet te veranderen. Elk van de polaire begrippen kan gebruikt worden en probeer precies in het midden te blijven. Wat kan je doen om in het midden te blijven? Hoe kom je in het midden? Als je deze natuurlijke wet wil veranderen, wil overstijgen, probeer dan niet te ontsnappen als er pijn is. Blijf erbij. Je hebt hoofdpijn, blijf erbij. Sluit je ogen, mediteer op de hoofdpijn, blijf erbij. Doe niets, wees alleen getuige, probeer niet te ontsnappen. Als er vreugde is. Sluit je ogen en wees getuige van alles wat er is. Als je getuige blijft, dan vroeg of laat, val je ertussen, omdat de natuurlijke wet is om te bewegen naar uitersten, naar het andere uiterste. Als je getuige blijft, ben je in het midden.

Boeddha heeft deze filosofie MAJJHIM NIKAYA genoemd: de middenweg. Blijf altijd in het midden, wat de polariteit ook is, blijf altijd in het midden. Als je getuige bent, blijf je in het midden.  Voel je niet aangetrokken, voel je niet afgestoten.  Hou je nergens aanvast en probeer nergens aan te ontsnappen. Accepteer de feiten. Blijf slechts de wachter op de heuvel die dingen ziet. Je kunt niets doen. Je ziet alleen maar.  Blijf getuige. Als je kunt kijken zonder verlangen en zonder afkeer, dan val je in het midden. Als je eenmaal tot stilstand bent gekomen, kan je naar de wereld kijken. Voor de eerste keer weet je dan wat de werkelijkheid is. Alleen een mind, een geest die niet beweeg, kan weten wat de waarheid is.

ttttThis post has already been read 395 times!

YoY soetra 059: “Oh geliefde, schenk geen aandacht aan fijn of pijn”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *