YoY soetra 103: Vecht niet met verlangen

Met heel je bewustzijn bij het allereerste begin van verlangen, van weten, weet. Als je geheel en al hier bent, op dit moment hier en nu, als jouw luisteren een volkomen luisteren met hart en ziel is, wordt dat luisteren een meditatie. Je komt in een andere sfeer van extase binnen, een aparte werkelijkheid. Maar je bent niet volledig. Dat is het probleem met de menselijke mind, hij is altijd gedeeltelijk.

Wanneer je iets doet, ga er dan volkomen in op, met al wat in je is. Als je niets achterhoudt, als er zelfs geen gering deel apart staat,  als je een sprong genomen hebt, totaal, in geheelheid,  als je hele wezen erbij betrokken is, dan wordt elke daad meditatief. Doe wat je wil, maar doe het volledig. Als er een verlangen in je opkomt, zegt tantra niet dat je het moet bevechten. Dat is nutteloos.  Maar dat betekent niet dat je er slachtoffer van wordt.  Dat betekent niet dat je er aan toegeeft.

Tantra geeft je een heel subtiele techniek. Wanneer je verlangen opkomt, wees oplettend direct bij het begin met heel je wezen. Bezie het met heel je wezen. Word het zien, laat diegene die ziet niet achter. Breng je totale bewustzijn naar dit opkomende verlangen.

Drie dingen moet je begrijpen. Ten eerste, als het verlangen al is opgekomen, kun je niets doen. Dan doorloopt het de volledige koers, het maakt de cirkel compleet. Juist bij de eerste glimp, zet dan je totale bewustzijn, de totaliteit van je wezen in om ernaar te kijken. Doe niets. Verder is er niets nodig. Laat het verlangen verdwijnen zonder gevecht. Als je vecht, wordt je verslagen. En wanneer een verlangen verdwijnt zonder gevecht, laat het je zo krachtig achter, met zo´n onmetelijke energie, dat je het je niet kunt voorstellen. Die energie op zichzelf is gelukzaligheid. Weet en kijk en zie eenvoudig op datzelfde moment. Doe niets. Verder is niets nodig. Al wat nodig is, is dat je totale wezen daar moet zijn, aanwezig.  Je totale aanwezigheid is nodig.

ttttThis post has already been read 408 times!

YoY soetra 103: Vecht niet met verlangen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *