YoY soetra 106: Word ieder wezen

Het bestaan op zich is één. Afgescheidenheid is menselijke fictie. Het probleem van afscheiding ontstaat vanwege het menselijk zelfbewustzijn.  Deze soetra zegt dat het gevoel van afgescheidenheid onecht is.

In diepe liefde gebeurt het dat twee personen niet twee zijn, maar twee polen. In die flow is er gelukzaligheid, omdat er even geen ego meer is, geen ‘ander’. Dat is een extatisch moment, je bent één, je bent in het paradijs. Voel het bewustzijn van ieder wezen als ware het je eigen bewustzijn. Word aldus ieder wezen, met terzijdelating van de zorg om het zelf.

In liefde kan je het met een enkel persoon doen. In meditatie kan je het met iedere persoon doen.  Voel dat de ander een wezen voor je is, met een bewustzijn, evenveel waard als jij.  “Jij” verdwijnt, de ‘ander’ verdwijnt, je wordt twee polen van één bewustzijn.  Wie er ook maar nabij komt, los jezelf op en voel dat je één leven bent.

Oefen dit eerst met iets dat makkelijk is, waar je niet bang van bent. Van een boom, of een rivier, of de hemel ben je niet bang, dus begin daarmee. Ga bij een boom zitten en voel de boom, word één met de boom. Vergroot je empatisch vermogen: als de wind komt en de hele boom gaat schudden en beven, voel dat het in jou schudt en beeft.  Als de zon opkomt en de boom levend wordt, voel die levendigheid in jezelf. Voel de stemmingen van de boom. En als jij je er één mee voelt, voel jij dat ook. Dat is empathie. Empathie betekent dat je zo invoelend bent dat je één wordt. Je voelt de stemmingen van de boom.  En als het dieper en dieper gaan, hebt je een diepe verbinding met de boom.  En dat kan met personen, met het hele universum ook zo gaan.

Met personen is het moeilijker omdat er dan angst is.  De angst is dat als je een ander toestaat zo dichtbij te komen, dat hij jou dan tot een ding reduceert. Maar als je eenmaal het gevoel kent hoe het is om je één te voelen met de sterren, de hemel, met bomen, hoe gelukzalig zul jij je dan wel niet voelen als je dit met een persoon ervaart?  Met een persoon kan je een hogere piek van ervaring bereiken.  Als jij je extatisch kan voelen met een rots, dan kan je een goddelijke extase voelen met een ander persoon. Begin met iets of iemand waar je niet bang voor bent.  Verlies jezelf heel bewust in hem. En als dit kan met een persoon, dan is het mogelijk met het hele universum. Extase, samadhi, is een diepe liefde tussen een persoon en het universum.

Zet dagelijks een uur opzij voor afstemming en gebed. Laat de zorg voor jezelf los. Maak een ander het middelpunt. Ga in diepe verbinding met het universum; ga in gebed. En doe het niet als een methode om zelf de hemel te bereiken. Verlies jezelf. Word ieder wezen! Als het je lukt zal je een diepe gelukzaligheid voelen,  je bent het paradijs binnengegaan.

ttttThis post has already been read 364 times!

YoY soetra 106: Word ieder wezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *